KARABURUN

Doğal Yaşam

Akdeniz Foku

Akdeniz foku fokgiller familyasından yeryüzünde sadece doğu Akdeniz sahilleri ile Batı Afrika’nın bir tek sahillerinde yaşayan fok türü.

Avrupa’da nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan en önemli deniz memelisidir.

Akdeniz foku, ürkek ve diğer yüzgeçayaklı türlerine göre daha az sosyal bir canlıdır. Ülkemiz kıyılarında da yaşayan doğu Akdeniz bireyleri genelde tek tek dolaşırlar ve nadiren birlikte görülürler. Araştırmacıların Türkiye ‘de eskiden 2 ile 4 arasında Akdeniz fokunu birlikte gözlemlediği, hatta bu sayının çok ender olmakla birlikte 7-8 ‘e kadar çıktığında bilinmektedir.

Akdeniz foklarının bazı dönemlerde bir araya geldiği ve sonra tekrar dağıldıkları konusunda varsayımlar mevcuttur.

Ergin erkek bireyler genelde bir bölge belirler ve yaşantısını burada sürdürürler.

Akdeniz’de bu türden yaklaşık 500 kadar yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaya Kartalı

Gencinin gövdesi siyaha yakındır, uçuşta beyaz kanat içi ve kuyruk dibiyle rahatça ayrılır. Başını ve boynunu ileri uzatır, kanadı gövdesine doğru daralır, kuyruğu diğer kartallardan uzun ve deniz kartalları gibi kamalı değil küttür.

Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olur ve genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler, genellikle zor erişilen yerlerdedir.

Ötüşü şahin gibi bir “tuii-u”.

Diğer bir ötüşü havlamaya benzer. Kayalık dağlarda ve dağlık ormanlarda yaşarlar.

Uçuşta görkemli ve zariftir, gerektiğinde avına ilerlerken pike yaparak saatte 320 kilometre hıza ulaşabilir bu da onu Gökdoğan’dan sonra en hızlı kuş yapar.

Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönenerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır.

Tarla Ardıcı

Tarla ardıç kuşu, karatavukgiller familyasından, 25 cm boyunda; yaşam alanları ormanlar ve parklar olan orta boylu, ötücü bir  kuş türüdür. Diğer benekli ardıçlardan başını ve kuyruk sokumunun mavi-gri rengi, kızıl sırtı ve siyah kuyruğuyla ayrılır. Benekleri ‘’V’’ biçimindedir.

Gümüş Martı

Gümüş martı, martıgiller familyasından 55-67 cm boyunda deniz kıyılarında yaşayan iri bir martı türü. Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında yaygındır. Gagası parlak sarıdır ve ucunda bir leke bulunur.

Kanat üstleri  ve sırtı gridir.

Kukumav

Tüyleri üst kesiminde koyu kahve üzerine küçük beyaz lekelerle kaplıdır, alt kısmında ise bu beyazlıklar geniş çizgiler halini alırlar.

Sarı renk gözlerinin üstünde ona sert bir bakış kazandıran beyaz kaşlar bulunur. Alın kısmı ise düz ve alçaktır.

Ev ortamına girdiğinde son derce dost canlısıdır. Kukumav yerleşik bir türdür. Kırsal bölgelerde tarlaların ve bahçelerin yakınlarında yaşar. Özellikle bu yeşillik yerleri sever, ancak çok yoğun ormanlık alanlarda yaşamayı da sevmez.

Çin’den başlayıp Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz ve Batı Avrupa’ya uzanan geniş Avrasya coğrafyasında ılıman bölgelerde yayılmışlardır.

İbibik

Çavuşkuşu adı ile de bilinen, Gökkuzgunumsular takımının, ibibikgiller familyasında yer alan tek kuş türü.

Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur.

Yaşlı ağaç bulunan açık yerlerde, çam orman veya yaprağını döken ormanlarda, meyve bahçelerinde ve bağlarda yerleşirler.

Açık arazilerde bulunabildiği gibi şehir parklarında da rastlanabilir. Her çeşit oyukta ve kovukta yuvalarını yaparlar ve insana rahatlıkla alışırlar. 

Türkiye’de yazın kuluçkaya yatarlar. 16 günlük kuluçka sırasında erkek dişiyi besler.

Sonbahar mevsiminde Afrika’ya göç eder.

Göç zamanlarının dışında yalnız yaşamayı seven kuşlardır.

Fotoğraflar